Vanaf maandag 13 januari kan er bij Albert Heijn Dokkum en Damwâld gespaard worden voor oude plaatjes uit Noardeast-Fryslân. Op verzoek van de Albert Heijn in Damwâld en Dokkum hebben leden van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland een plaatjesalbum samengesteld over de geschiedenis van onze regio. In dit plaatjesalbum wordt uitgelegd hoe onze plattelandsgemeenten zijn ontstaan, wie hun bewoners waren en wat de betekenis van de stad Dokkum was voor deze regio. Later zijn die gemeenten steeds meer samengevoegd tot de huidige gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân.

De kersverse burgemeester van Noardeast-Fryslân Johannes Kramer ontving afgelopen donderdagmiddag het eerste exemplaar uit handen van Warner B. Banga, de eindredacteur van verenigingsblad De Sneuper, terwijl het tweede album voor wethouder Rommy Kempenaar van Dantumadiel was.

Een team van ‘sneupers’ werkte ruim een half jaar aan de teksten. Reinder Tolsma schreef over de grietenijen Oost- en Westdongeradeel, Haije Talsma over Ferwerderadiel, Oebele Vries over Kollumerland c.a. en Pieter van der Bij en Jouke Dantuma over de grietenij Dantumadiel, nog altijd een zelfstandige gemeente. Banga schreef de verbindende teksten en de teksten voor de stad Dokkum.

In ‘t verleden ligt het heden.
Geschiedenis is spannend en boeiend voor iedereen: oude verhalen over wie wij zijn en hoe we zo geworden zijn. Maar onze geschiedenis is soms ook ingewikkeld: wat zijn Wâldpiken, waarom werd Bonifatius vermoord en wat is een grietman?

Deze spaaractie is bedoeld voor jong en oud om samen een reis door onze eigen geschiedenis te maken; kinderen die de afbeeldingen sparen en ouderen die hen helpen om de soms lastige teksten te begrijpen (en er zelf misschien ook iets van leren). In het kleurrijke album staan trouwens al vele afbeeldingen voorgedrukt en natuurlijk de verhalen en informatie die daarbij horen: een prachtig en compact overzicht van de historie van de grietenijen en stad van Noordoost-Friesland!

Grietenijen & Stad van Noordoost-Friesland
Bovendien houden de beide Albert-Heijn filialen een soort spaaractie binnen de spaaractie voor leerlingen van basisscholen. Zij kunnen natuurlijk ook de (gratis) albums halen om de 216 plaatjes bij de rijke historie van Noordoost-Friesland te verzamelen, maar alle scholen krijgen een wandkaart op A0-formaat toegestuurd, waarop de voormalige gemeenten (omstreeks 1700) nog als zelfstandige grietenijen rond de stad Dokkum staan afgebeeld. Op deze kleurrijke grietenijkaart kunnen leerlingen de dorpswapens van bijna alle dorpen in Noordoost-Friesland sparen.

Deze week valt eerst bij 30.000 Noordoost-Friese huishoudens een envelop in de bus met een flyer en een zakje met de eerste plakplaatjes. Tegen inlevering van de tegoedbon ontvangt men gratis het 84 pagina’s dikke plaatjesalbum over Grietenijen & Stad van Noordoost-Friesland. Bij elke 10 euro aan boodschappen ontvangen klanten een zakje met historische stickers; door alle 216 plaatjes bij elkaar te sparen maakt men het album compleet.