Spaar mee voor een uniek Elfsteden album
Spaar mee voor een uniek Elfsteden album

Spaar mee voor een uniek Elfsteden album: IJzige strijd voor eeuwige roem

We zijn los! Vanaf vandaag kun je sparen voor een uniek Elfsteden album.

Alweer een kwart eeuw geleden werd de laatste Elfstedentocht gehouden: de vijftiende in de twintigste eeuw! Maar de herinneringen aan die steenkoude zaterdag 4 januari 1997, waarop Henk Angenent schaatshistorie schreef, zijn nog lang niet vervaagd.

Er gebeurde in die 25 Elfstedenloze winters van alles. Het dooide natuurlijk voornamelijk, maar in 2012 raasde de Elfstedenkoorts door het land toen het er lang naar uitzag dat de zestiende tocht eraan kwam. Het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden zat niet stil. Er werd besloten dat in de eerstvolgende tocht 30.000 deelnemers konden starten. Bij Sneek wordt de onafzienbare kolonne, op een baan voorzien van stoplichten, in tweeën gesplitst. De ene helft trekt dwars door de stad, de andere helft schaatst eromheen. Er werd een fraaie bokaal ontworpen voor de winnares bij de vrouwen. Die zestiende tocht laat echter nog op zich wachten.

De tocht is niet alleen de Friese trots, maar zit in het hart van heel Nederland.
Legendes als Janna van der Weg uit Leeuwarden, die in 1917 als eerste vrouw de hele tocht volbracht, en Willem Augustin uit Amsterdam, die negen keer startte en zeven kruisjes veroverde, werden in Amsterdam geëerd met een straatnaam. Op het wankele ijs dat er af en toe was, reden Elfstedenfans als Anne Tjerkstra, befaamd skûtsjeschipper, en anderen op eigen houtje een tocht. De Elfstedentocht is dus bij lange na niet dood. Steeds weer roept het evenement passie en fraaie herinneringen op.

 

Het Elfsteden album

Spaar mee voor een uniek Elfsteden album

Een boek, waarin 216 memorabele, emotionele en historische plaatjes verzameld kunnen worden en waarin talloze historische momenten zijn vastgelegd. Een boek ook vol anekdotes uit de rijke historie van de evenementen.

De Tocht der Tochten is in totaal vijftien keer gereden tussen 1909 en 1997: je zult ze állemaal voorbij zien komen. En natuurlijk, om een compleet album te creëren, voeg je zelf de plaatjes toe!

Het Elfsteden album is ontstaan door een samenwerking tussen Het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen, het Scheepvaartmuseum in Sneek, schaatsexperts Hedman Bijlsma, Huub Snoep en Aukje de Haan, het Fries Filmarchief en Retrospect Boekproducties. Hiermee is IJzige strijd voor eeuwige roem een uniek boek in de uitgebreide Elfstedenbibliotheek, die in iedere huiskamer gevonden mag worden!

 

Spaar mee voor een uniek Elfsteden album

Hoe werkt het?

Bij iedere 10 euro aan boodschappen ontvang je een zakje met 4 stickers voor in je album. Eén dezer dagen ontvang je een flyer door de brievenbus voor een gratis album, die je in de winkel kunt ophalen.

De Elfsteden album spaaractie loopt in totaal 8 weken, van maandag 10 januari t/m zaterdag 5 maart.